Inhoudsopgave

Niels Dirkse gebruikt chatgpt

Geschreven door: Niels Dirkse

Hoe wij een custom GPT voor SEO gebruiken

Lessen van een SEO-bureau

Bij Nice to Lead You maken we als SEO-adviesbureau gebruik van de kracht van een custom GPT om onze SEO- en contentcreatieprocessen te optimaliseren. Deze innovatieve tool stelt ons in staat om nauwkeurige, consistente en relevante content te genereren die perfect aansluit bij de unieke behoeften van onze klanten. In dit artikel delen we hoe we dit doen, zowel intern als voor onze klanten, en waarom een custom GPT een gamechanger kan zijn voor jouw bedrijf.

Hoe gebruiken wij Custom GPT voor SEO?

Als early adopter van AI-technologie, heb ik, Niels Dirkse, bij Nice to Lead You altijd gezocht naar manieren om onze processen te verbeteren en efficiënter te maken. De introductie van een custom GPT was een logische volgende stap. Hier is hoe wij het aanpakken:

Actuele en inhoudelijke diensten informatie

Onze custom GPT is helemaal bijgewerkt met de nieuwste info over onze diensten. Denk aan dingen zoals SEO-advies, waar we je helpen om je website hoger in Google te krijgen, en trainingen op locatie, waarbij we je team leren hoe ze zelf met SEO aan de slag kunnen. We hebben ook workshops waarin we dieper ingaan op specifieke SEO-technieken en strategieën. En niet te vergeten, onze ChatGPT-workshops, waarin je leert hoe je deze AI-tool kunt gebruiken voor het maken van content en het analyseren van data.

Omdat ik onze custom GPT altijd up-to-date houd, krijg ik altijd de meest relevante en actuele info. Zo weet ik zeker dat ChatGPT met de juiste kennis aan de slag gaat en geen onjuiste informatie vermeldt.

Achtergrondinformatie voor context

Ons systeem zit niet alleen vol met technische en inhoudelijke info, maar ook met mijn persoonlijke verhalen en anekdotes. Dit betekent dat elke tekst die we genereren niet alleen feiten en cijfers bevat, maar ook verhalen uit mijn eigen werkleven. Bijvoorbeeld, ik deel graag verhalen over mijn inzichten in SEO en mijn reis naar het oprichten van Nice to Lead You. Deze verhalen geven context en maken de informatie makkelijker te begrijpen en te onthouden. Zo weet je niet alleen wat je moet doen, maar ook waarom en hoe ik tot die inzichten ben gekomen.

Tone of voice richtlijnen

Bij Nice to Lead You vinden we het belangrijk dat alle teksten dezelfde vriendelijke en directe toon hebben. Daarom hebben we onze manier van praten ingebouwd in de custom GPT. Dit betekent dat elke tekst klinkt alsof ik het zelf zeg. Ik spreek je direct aan, gebruik eenvoudige en duidelijke taal, en deel openlijk mijn successen en uitdagingen. Hierdoor voelt het alsof we een persoonlijk gesprek hebben, zelfs als je een tekst leest. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten en is de communicatie duidelijk en prettig.

Efficiëntie en snelheid

Door alle relevante data te koppelen en het systeem precies te laten begrijpen wat onze doelen zijn, kunnen we heel snel tot de kern van elke vraag of opdracht komen. Dit betekent dat we niet eindeloos hoeven te zoeken naar de juiste info of woorden. In plaats daarvan genereert de custom GPT direct bruikbare resultaten die precies aansluiten bij wat jij nodig hebt. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je snel aan de slag kunt met de adviezen en strategieën die we bieden. Zo kunnen we je effectief en efficiënt ondersteunen bij al je SEO- en contentcreatiebehoeften, zonder onnodige vertragingen.

Niels Dirkse gebruikt chatgpt

Foto: Niels Dirkse gebruikt custom Chatgpt

Concrete gebruiksvoorbeelden van Custom GPT

Hieronder geef ik een overzicht van de verschillende manieren waarop we de custom GPT gebruiken, concreet toegepast op onze dagelijkse werkzaamheden:

Contentcreatie

 • SEO geoptimaliseerde artikelen: Het schrijft artikelen en blogs die helemaal zijn afgestemd op de beste zoekwoorden, zodat we altijd goed scoren in Google.
 • Productbeschrijvingen: In een mum van tijd hebben we aantrekkelijke en pakkende productbeschrijvingen voor webshops.

SEO analyse en optimalisatie

 • Zoekwoordonderzoek: Het helpt ons de beste zoekwoorden te vinden die onze doelgroep gebruikt.
 • Contentoptimalisatie: Het geeft tips om onze bestaande content te verbeteren, zoals welke zoekwoorden we kunnen toevoegen.

Data-analyse

 • Koppelen met SEO Tools: We kunnen data uit tools zoals Google Search Console en Semrush koppelen en analyseren met de GPT.
 • Rapportage en inzichten: Het maakt uitgebreide rapporten over onze prestaties en geeft suggesties voor verbetering.

Training en educatie

 • Interne trainingen: We gebruiken het om trainingsmateriaal voor ons team en externe tekstschrijvers te maken, zodat iedereen up-to-date is met de nieuwste SEO-technieken.
 • Workshops en presentaties: Het helpt ons bij het voorbereiden van presentaties en workshops, compleet met de nieuwste inzichten.

Marketingcampagnes

 • E-mail marketing: Het schrijft overtuigende e-mails voor onze marketingcampagnes.
 • Social media posts: Het maakt pakkende posts voor onze social media accounts, waardoor we meer betrokkenheid krijgen.

Projectbeheer

 • Planning en organisatie: Het helpt bij het plannen en organiseren van projecten door duidelijke en gedetailleerde stappenplannen te maken.
 • Voortgangsrapportages: Het genereert voortgangsrapporten, zodat we altijd precies weten hoe we ervoor staan.

Innovatie en ideeën

 • Brainstorming: We gebruiken het om nieuwe ideeën en innovaties te genereren voor onze diensten en producten.
 • Trendanalyse: Het houdt ons op de hoogte van de nieuwste trends in onze industrie.
Screenshot van onze LinkedIn-feed. De teksten hier schrijven wij met een custom GPT

Screenshot van onze LinkedIn-feed. De teksten hier schrijven wij met een custom GPT

Een custom GPT maken voor onze klanten?

Naast dat we onze custom GPT zelf gebruiken, geven we ook trainingen om bedrijven te helpen hun eigen custom GPT op te zetten. Kortom: je kunt door ons een custom GPT laten maken.

Dit begint met een goede inventarisatie van wat jij en je bedrijf precies nodig hebben. We kijken naar je doelen en wat je wilt bereiken. Daarna gaan we aan de slag met onze ervaring en succesvolle trajecten om een custom GPT te maken die helemaal bij jou past.

De voordelen voor klanten:

 1. Relevante en consistente content:
  • Omdat we de unieke data van jouw bedrijf integreren in de custom GPT, krijg je altijd content die precies bij jou en je klanten past. Dit betekent dat de informatie altijd relevant en consistent is, zonder rare uitschieters.
 2. Snellere contentcreatie:
  • Met een custom GPT kun je supersnel hoogwaardige content maken. Dit bespaart je veel tijd en geld, omdat je niet meer zelf alles hoeft te schrijven of uit te zoeken. Het systeem doet het werk voor je, en jij kunt je focussen op andere belangrijke zaken.
 3. Empowerment van teams:
  • Je team krijgt de tools en kennis om zelf aan de slag te gaan. Dit betekent dat ze zelfverzekerder worden en beter weten wat ze doen. Ze kunnen zelfstandig werken en hebben minder hulp nodig, wat weer goed is voor hun groei en zelfvertrouwen.

Stel je voor, je hebt een marketingteam dat altijd op zoek is naar de juiste woorden voor een campagne. Met een custom GPT kunnen ze gewoon een paar steekwoorden invoeren en de tool genereert direct een goed geschreven tekst. Geen gedoe meer met lange meetings om teksten te bespreken of eindeloos herschrijven. Gewoon snel, efficiënt en altijd raak.

Voorbeeld: Custom GPT inzetten als dienstverlener

We hebben dit al bij verschillende klanten succesvol geïmplementeerd. Een voorbeeld is een narrowcasting bedrijf dat moeite had met het schrijven van dienstenpagina’s. Door hun data te integreren in een custom GPT, konden ze in no-time tientallen SEO-pagina’s genereren die allemaal consistent en aantrekkelijk waren. Dit zorgde niet alleen voor meer verkoop, maar ook voor een hogere klanttevredenheid.

Kortom, een custom GPT kan jouw bedrijf helpen om sneller, efficiënter en effectiever te werken. Het bespaart tijd, kosten en zorgt ervoor dat je team zelfverzekerder en zelfstandiger wordt. Dat is toch wat iedereen wil?

Screenshot: een gesprek met onze eigen custom GPT

Screenshot: een gesprek met onze eigen custom GPT

SEO-voordelen van een custom GPT

Een custom GPT kan jouw bedrijf enorm helpen met SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit is belangrijk omdat je daarmee hoger in de zoekresultaten van Google komt. Maar hoe werkt dat precies? Laten we dat eens in simpele woorden uitleggen:

Optimalisatie van zoekwoorden door een tekst

Hierbij deel ik wat context voor mensen die nog niet bekend zijn met SEO. Zoekwoorden zijn de woorden die mensen intypen als ze iets zoeken op Google. Een custom GPT helpt door de beste zoekwoorden op een natuurlijke manier in je teksten te verwerken.

Heel veel mensen die ik train, weten niet vaak hoe vaak een zoekwoord in een tekst geplaatst moet worden. Door middel van een custom ChatGPT, kan je de basisrichtlijnen voor SEO-zoekwoorden invoegen.

Consistente publicatie van content

Google houdt van regelmatige en consistente content. Dat betekent dat je vaak nieuwe en goede teksten op je website moet zetten. Met een custom GPT gaat dat heel makkelijk en snel. Je kunt elke week of zelfs elke dag nieuwe content publiceren zonder dat je daar extreem veel tijd aan kwijt bent. Dit zorgt ervoor dat je website vaker door Google wordt opgemerkt en dus beter vindbaar is.

Analyse en optimalisatie

Een ander groot voordeel van een custom GPT is dat je makkelijk exports kunt importeren van verschillende SEO-tools, zoals Google Search Console en Semrush. Dit betekent dat je alle belangrijke gegevens over je website eenvoudig kunt verzamelen en (laten) analyseren. Je kunt deze databronnen ook aan elkaar koppelen. Hierdoor kan de custom GPT de rol van data-analist aannemen. Het systeem analyseert de data voor je en geeft je bruikbare inzichten en adviezen om je content en SEO-strategie te verbeteren. Zo weet je altijd precies wat er goed gaat en wat er beter kan, zonder dat je zelf een expert hoeft te zijn.

Een voorbeeld: Custom GPT toepassen voor SEO

Stel je voor, je hebt een kleine webshop en je wilt meer bezoekers trekken. Met een custom GPT krijg je teksten die precies de juiste zoekwoorden bevatten, vaak nieuwe content op je site zetten en je prestaties analyseren. Dit betekent meer bezoekers, meer klanten en uiteindelijk meer verkoop. En het beste van alles? Jij hoeft slechts aan de knoppen te draaien en het denkwerk te doen. De custom GPT doet het meeste uitvoerende werk voor je. Dat is toch ideaal?

Bonusvraag: hoe veel woorden is mijn custom GPT?

Een vraag die ik vaak krijg is: hoe lang moet mijn custom GPT zijn? Dat is heel erg afhankelijk van je doel. Ikzelf heb een standaardprompt van 625 woorden, en heb hier nog 10 documenten aan gekoppeld met ieder 500 woorden.

Custom GPT voor SEO

De integratie van een custom GPT bij Nice to Lead You en onze klanten heeft bewezen een krachtige tool te zijn voor het verbeteren van SEO en contentcreatie. Wil je ontdekken hoe een custom GPT jouw bedrijf kan helpen om hoogwaardige, relevante en consistente content te creëren? Wij kunnen je helpen een custom GPT te laten samenstellen. Neem contact met ons op!

  Geschreven door: Niels Dirkse

  Categorieën: ChatGPT
  Delen: