Als je een bedrijf runt, is het belangrijk om te zorgen dat je alles doet wat je kunt om online gevonden te worden. Dat is waar SEO om de hoek komt kijken. SEO staat voor Search Engine Optimization en omvat het proces van het optimaliseren van jouw website en de content zodat je hoger scoort in de zoekmachine resultatenpagina (SERP). Wanneer potentiële klanten zoeken naar woorden of zinnen die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf, wil je dat jouw website een van de eerste resultaten is. Dat is wat SEO je kan helpen bereiken!

Wat is SEO?

SEO is het proces van het optimaliseren van jouw website, zodat deze hoger kan scoren op de zoekmachine resultatenpagina’s. Hoe hoger jouw website scoort, hoe groter de kans dat potentiële klanten op jouw zoekresultaat in de zoekmachine klikken.

wat is SEO

Hoe werkt SEO?

Om jouw website te optimaliseren voor de zoekmachines en bovenaan in de resultaten te komen, moet je zorgen dat jouw website en de content relevant zijn voor de zoekwoorden waar mensen naar zoeken. Je kunt natuurlijk ook je SEO uitbesteden! Er zijn namelijk wel honderden factoren die van belang zijn voor de ranking in de zoekmachines. SEO hanteert hiervoor 3 overkoepelende pijlers. Dit zijn de belangrijkste SEO factoren:

 • Content
 • Techniek
 • Autoriteit

Content

De content op de webpagina’s van jouw website moet relevant zijn voor de zoekopdrachten in zoekmachines. Waar de teksten vroeger voor de zoekmachines werden geschreven waarin ontzettend vaak het belangrijkste zoekwoord werd genoemd. Is het nu van veel groter belang dat de tekst prettig leesbaar is voor de bezoeker. Natuurlijk is het benoemen van de juiste zoekwoorden die je kunt achterhalen met een gedegen zoekwoorden onderzoek ook nog steeds van belang, maar de leesbaarheid van teksten staat voorop!

Techniek

Het is belangrijk dat je website technisch goed in elkaar steekt. De bots van de zoekmachine die de website gaan ‘crawlen’ moeten namelijk (het liefst zo snel mogelijk) de pagina’s kunnen lezen om te bepalen waar de pagina’s worden getoond in de zoekresultaten. Is de website bijvoorbeeld langzaam, moeilijk te navigeren, niet mobielvriendelijk of bevat deze geen sitemap? Dan is dat nadelig voor de ranking van de website. Zorg er dus voor dat je website technisch goed is geoptimaliseerd zodat zoekmachines deze goed kunnen indexeren.

Lees hier meer over hoe Google precies werkt als het gaat om het indexeren van jouw website!

Autoriteit

De SEO-autoriteit geeft aan hoe belangrijk en betrouwbaar jouw website is in de ogen van de zoekmachines. Zo is de leeftijd van je website een belangrijke factor. Hoe langer jouw website up and running is, hoe groter de kans is dat je een hogere SEO-autoriteit hebt. Het aantal backlinks is ook van belang. Dit zijn het aantal verwijzende hyperlinks die op het internet verwijzen naar jouw website.

Wil je weten hoe het met deze factoren van jouw website gesteld is? Laat ons dan een SEO audit voor je uitvoeren!

hoe werkt SEO

Zoekwoorden onderzoek: wat is het en hoe doe je dat?

Bij het maken van content voor een website is het dus onder andere belangrijk om de juiste zoekwoorden te kiezen. Zoekwoorden zijn de termen die potentiële klanten gebruiken bij het online zoeken naar producten of diensten. Als jouw website is geoptimaliseerd voor de verkeerde zoekwoorden, kan het zijn dat je weinig of geen verkeer aantrekt. Omgekeerd kan de keuze van de juiste woorden en woordcombinaties resulteren in een aanzienlijke toename van het verkeer.

SEO tools voor een zoektermen onderzoek

Er zijn een aantal manieren om zoekwoorden onderzoeken te doen.

Google Adwords Keyword Planner

Een daarvan is het gebruik van een SEO tool zoals Google AdWords Keyword Planner. Met deze tool kun je een zoekwoord invoeren, gerelateerde woorden zien en het gemiddelde maandelijkse zoekvolume.

Google Trends

Een andere optie is om Google Trends te gebruiken. Deze tool laat zien hoe de populariteit van een bepaald zoekwoord met de tijd veranderd.

Google zoekresultaten

Ook kun je gebruik maken van Google zoekresultaten om een idee te krijgen van welke zoekwoorden het meest worden gebruikt. Voer het trefwoord in de zoekbalk in en scrol door de resultaten om een idee te krijgen van waar andere mensen naar zoeken.

Het onderzoeken van trefwoorden lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is essentieel als je het juiste verkeer wilt aantrekken. Door de tijd te nemen om de juiste zoekwoorden te kiezen, kun je zorgen dat jouw website bovenaan de resultatenpagina’s van zoekmachines verschijnt. Want hoe hoger je website in zoekresultaten verschijnt, hoe groter de kans dat mensen doorklikken.

verschil SEO en SEA

Het verschil tussen SEO en SEA

SEO en SEA (Search Engine Advertising) verwijzen naar twee verschillende marketingtechnieken. Het grootste verschil tussen SEO en SEA zit in de wijze van het verkrijgen van verkeer naar je website.

 • SEO gaat over de organische zoekresultaten
 • SEA gaat over de betaalde zoekresultaten

Betalen versus investeren

In tegenstelling tot het genereren van verkeer via Google Ads (SEA), kan organisch zoekverkeer niet worden gekocht. Bij SEA wordt het verkeer naar je website namelijk simpelweg gekocht. Organisch zoekverkeer moet je verdienen door te investeren in SEO.

SEA verwijst dus naar betaald adverteren op Google. Adverteerders gebruiken SEA om te bieden op zoekwoorden en advertenties te plaatsen binnen de zoekmachine resultatenpagina’s (SERP’s) van Google.

Zowel SEO als SEA kunnen effectieve marketingstrategieën zijn, maar ze vereisen verschillende benaderingen. Het is van belang dat je jouw doelstellingen en de tijd die je wilt investeren zorgvuldig overweegt voordat je beslist welke strategie voor jou de juiste is. Als je een nieuwe website lanceert, kan je als tussenfase inzetten op SEA terwijl je intussen bouwt aan jouw online vindbaarheid (SEO). De Ads faseer je uiteindelijk langzaamaan uit naarmate je beter vindbaar wordt en meer verkeer binnenhaalt!

In dit blog vergelijken we SEO met nog meer andere online marketing technieken.

Waarom is SEO optimalisatie belangrijk voor je website?

SEO is belangrijk omdat het je kan helpen hoger in de zoekresultaten te worden getoond en meer verkeer naar jouw website te trekken. Als jouw website hoger scoort in de zoekmachine resultatenpagina’s, is de kans groter dat je meer bezoekers krijgt. En als je meer bezoekers krijgt, betekent dit dat je een betere kans hebt om conversies te genereren.

SEO lange termijn strategie en investering

Waarom is SEO een lange termijn investering?

SEO is een investering voor de lange termijn omdat het maanden of zelfs jaren kan duren voordat je resultaten ziet. Maar zodra je eenmaal een sterke positie in handen hebt, is SEO een van de meest duurzame vormen van website verkeer die bestaat. Op die manier blijft SEO je website verkeer en leads brengen, zelfs na de investering. Zo kun jij gewoon al je website KPI’s in Google Analytics halen.

Let op! Wil je resultaten blijven zien van SEO? Dan kun je er niet zomaar mee stoppen. De resultaten blijven een tijdje komen nadat je stopt maar dit blijft helaas niet zo. Omdat SEO continu verandert, is het van belang je website te blijven analyseren en optimaliseren.

Op de korte termijn willen tactieken van Black Hat SEO nog wel eens zijn vruchten afwerpen. Maar dit is een terrein waar je je zeker niet op wilt begeven. Zodra de zoekmachines in de gaten hebben dat je deze tactieken toepast, wordt je bestraft en soms zelfs verwijderd uit de zoekresultaten.

Hoeveel moet je uitgeven aan SEO?

Er is geen ‘one-size –fits-all’ antwoord op deze vraag. Het bedrag dat je zou moeten besteden aan SEO hangt af van:

 • Jouw doelstellingen
 • Jouw budget
 • De concurrentie binnen jouw branche

Echter, als een algemene regel, moet je altijd op zijn minst iets investeren in SEO. Stilstand is immers achteruitgang, zeker in het online marketing landschap!

Wat zijn veel voorkomende mythes over SEO waarvan mensen vaak denken dat ze waar zijn?

Er bestaan veel misvattingen over SEO:

 • Sommige mensen denken dat SEO te duur is
 • Dat het alleen voor grote bedrijven is
 • Dat SEO een quick fix is

Geen van bovenstaande is waar.

SEO is een belangrijke marketingstrategie voor ieder bedrijf, ongeacht niche, grootte of budget. Hoewel SEO je snel resultaten kan opleveren, is het geen quick fix. Het kost tijd en moeite om echte resultaten te zien. Maar als je geduldig bent en er op de lange termijn in investeert, word je beloond met meer verkeer, leads en conversies.

SEO mythes

Wat zijn enkele van de meest gemaakte fouten die mensen maken met hun SEO inspanningen, en hoe kun je die vermijden?

 • De meest voorkomende fout die mensen maken met SEO is dat ze er niet genoeg tijd of geld in investeren. SEO is geen snelle oplossing om goed gevonden te worden en het kost tijd en moeite om resultaten te zien. Daarom is het belangrijk om te investeren in SEO op de lange termijn. Houd het einddoel in gedachten en laat je niet leiden door schommelingen op de korte termijn!
 • Een andere veelgemaakte fout is het niet relevant zijn voor de zoekwoorden waar mensen naar zoeken. Zorg ervoor dat jouw website en inhoud relevant is de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden. Anders gaan de (teleurgestelde) bezoekers meteen weer weg van jouw website. Dat is niet goed voor de rankings van jouw website!
 • Een andere veelgemaakte fout is het niet responsive of mobielvriendelijk maken van jouw website. Meer en meer mensen gebruiken hun smartphones of tablets om te zoeken op het internet, daarom is het belangrijk dat jouw website zich aanpast aan het apparaat waarop het wordt bekeken.

Wat voor resultaten kun je verwachten van het optimaliseren van je website?

Het antwoord op deze vraag hangt af van veel factoren, zoals de leeftijd van jouw website, de concurrentie van jouw zoekwoorden en de kwaliteit van jouw content. Er zijn echter enkele algemene beginselen die je een idee kunnen geven van wat je kunt verwachten.

Autoriteit

Over het algemeen geldt dat hoe ouder jouw website is, hoe meer autoriteit deze heeft in de ogen van Google. Dit betekent dat als je een nieuwe website hebt, het enige tijd kan duren voordat je resultaten ziet van SEO-inspanningen. Echter, als je een bestaande website hebt met goede content, zie je waarschijnlijk sneller resultaten.

Concurrentie

De concurrentie van je zoekwoorden speelt ook een rol in hoe snel je resultaten gaat zien. Als je je richt op zoekwoorden met veel concurrentie kan het langer duren om goed te scoren voor deze termen. Je kunt dus sneller resultaten zien als je je richt op zoekwoorden met minder concurrentie.

Kwaliteit van content

Tot slot speelt dus ook de kwaliteit van jouw content een rol. Google wil zijn gebruikers de best mogelijke ervaring geven, dus geeft het de voorkeur aan websites met hoogwaardige content. Dit betekent dat als je goed geschreven en informatieve content hebt, de kans groter is dat je goed scoort in de zoekresultaten.

Tip! Door gebruik te maken van KPI’s voor SEO kun je achterhalen waar je je website moet optimaliseren.

Laat Nice to Lead You je helpen met jouw SEO

Bij Nice to Lead You hebben we ervaren SEO-specialisten die je kunnen helpen met alle aspecten van zoekmachine optimalisatie. Wij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste zoekwoorden, het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines en het creëren van hoogwaardige content die goed gaat scoren in de zoekresultaten. Neem vandaag nog contact via onderstaand contactformulier of bel +31613512770 om meer te weten te komen over hoe wij je kunnen helpen met het verbeteren van jouw vindbaarheid!