Wat is het en waarom je het moet vermijden?

Als het gaat om zoekmachine optimalisatie (SEO) is er een goede en een verkeerde manier om het aan te pakken.Black hat SEO is – overduidelijk – de verkeerde manier. Black hat SEO is een onethische en niet duurzame wijze om zoekmachines te misleiden om hoger op de zoekresultatenpagina (SERP) te komen. Zoekmachines veranderen voortdurend hun algoritmes om websites die deze technieken gebruiken te bestraffen, en zelfs te verbieden. Dit artikel vertelt je meer over deze technieken! 

Wat is Black hat SEO?

Black hat SEO is een verzamelterm die wordt gebruikt om toepassingen te beschrijven die worden gebruikt om een website hoger in zoekmachines te krijgen, meestal zonder de regels te volgen die door de zoekmachines zijn vastgesteld.

Hoewel Black hat SEO soms kan werken op korte termijn, is het geen duurzame of ethische strategie op lange termijn. Zoekmachines veranderen voortdurend hun algoritmes om websites die deze technieken gebruiken te bestraffen en in sommige gevallen zelfs te verbieden en te verwijderen uit de zoekresultaten.

Waar komt de term en de techniek vandaan?

De term “black hat” komt uit Western films, waar de ‘good guys’ witte hoeden droegen en de ‘bad guys’ zwarte hoeden. Daarnaast verwijst de naam ook naar hackers en makers van virussen. Het is dus eigenlijk een denigrerende benaming wanneer zoekmachines worden gemanipuleerd om een pagina op een – eigenlijk verboden – wijze hoog te laten scoren.

Black hat SEO gaat terug tot de begindagen van het internet, toen zoekmachines veel minder geavanceerd waren dan nu. Webmasters gebruikten een verscheidenheid van technieken om te proberen en misleidden de zoekmachines in het denken dat hun website relevanter was dan het eigenlijk was.

De term “Black Hat” komt uit Western films, waar de ‘bad guys’ zwarte hoeden droegen!

Black hat SEO vs. White hat SEO

SEO is eigenlijk een film op zich. Je ziet dat black hat technieken gebruikt worden door degenen die alleen geïnteresseerd zijn in het krijgen van resultaten, ongeacht de middelen. White hat SEO, daarentegen, wordt gebruikt door degenen die zich richten op het leveren van een goede kwalitatieve ervaring voor hun gebruikers. En juist daar draait SEO om!

Waarom de tactieken niet werken

Black hat SEO kan dus werken op de korte termijn, maar het is zeker geen langetermijnstrategie die je moet toepassen voor je website. Bovendien wordt Black Hat SEO vaak geassocieerd met websites van lage kwaliteit en een slechte gebruikerservaring. Dit komt omdat de tactieken vaak worden gebruikt om de ranking van een website kunstmatig op te krikken, zonder de kwaliteit van de website daadwerkelijk te verbeteren.

Veelvoorkomende black hat SEO technieken

Er zijn een aantal Black Hat SEO-technieken die vaak worden gebruikt door mensen die het systeem willen bespelen. Deze omvatten:

Keyword stuffing

Dit is wanneer je zo veel mogelijk zoekwoorden propt in de content in een poging om de ranking voor die zoekwoorden te verbeteren. Dit resulteert in content die moeilijk te lezen is en weinig waarde biedt aan de lezer. Het resultaat? Een extreem hoog bouncepercentage wat weinig goeds oplevert voor de ranking van je website.

Cloaking

Black hat cloaking doe je wanneer je verschillende inhoud toont aan zoekmachines en gebruikers. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is het tonen van een pagina vol zoekwoorden aan zoekmachines, terwijl een compleet andere pagina wordt getoond aan gebruikers. Dit werd – vooral vroeger – gedaan in een poging om de ranking voor die zoekwoorden te verbeteren.

Verborgen tekst of links

Dit is het geval wanneer je tekst of links verbergt op een pagina in een poging om de ranking voor die zoekwoorden te verbeteren. Dit wordt vaak gedaan door witte tekst op een witte achtergrond te gebruiken, of door een klein lettertype te gebruiken. Tegenwoordig kunnen zoekmachines kleurcodes onderscheiden, dus probeer deze techniek zeker niet uit!

Doorway pages

Dit zijn pagina’s die uitsluitend zijn gemaakt met – wederom – het doel te ranken voor een bepaald zoekwoord. Doorway pages zijn vaak vol met zoekwoorden en bieden weinig waarde aan de gebruiker.

Ontdek hier hoe wij jouw SEO copywriting uit handen kunnen nemen op een juiste wijze!

Gevolgen van het gebruik van deze tactieken

Black hat SEO kan ertoe leiden dat jouw website wordt verbannen uit de zoekmachine resultaten pagina’s (SERPs). Dit betekent dat jouw website niet langer zichtbaar is voor potentiële klanten of klanten die zoeken naar de producten of diensten die je aanbiedt. Dat wil je niet!

Black hat SEO moet je dus vermijden

Het is duidelijk. Black hat SEO een zeer riskante tactiek die ertoe kan leiden dat jouw website permanent wordt verbannen uit de zoekmachines. Als je op zoek bent naar een duurzame en ethische manier om jouw ranking te verbeteren, is White hat SEO de betere optie. Kies daarom voor Nice to Lead You als jouw betrouwbare SEO-bureau!

Meer weten?

Wil je dat jouw website op een juiste manier online beter vindbaar wordt?

contact formulier Nice to Lead You

Laat je gegevens achter

Of bel +31613512770 voor meer informatie.