Google is de populairste zoekmachine ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf verwerkt meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten per dag! Maar, hoe werkt Google? Hoe bepaalt het algoritme welke websites bovenaan komen te staan in de zoekresultaten? Wat zijn de belangrijkste ranking factoren? Lees het hier!
Hoe werkt Google?
Google gebruikt een complex algoritme om te bepalen welke websites bovenaan in de zoekresultaten moeten komen. Hoe complex, vraag je je af? Het algoritme van Google is geheim, maar er schijnen wel duizenden verschillende ranking factoren te zijn waarmee je met jouw zoekmachine optimalisatie rekening mee moet houden! Enkele van de ranking factoren zijn:
- De laadsnelheid van jouw website;
- De kwaliteit van de inhoud van jouw website;
- Het aantal backlinks van hoge kwaliteit die naar jouw website verwijzen;
- De mobiel-vriendelijkheid van jouw website;
- Of jouw website technisch goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines.
Als je wilt dat jouw website bovenaan de zoekresultaten komt te staan, moet je ervoor zorgen dat alle ranking factoren in overweging worden genomen.
Hoe crawlt het algoritme van Google websites?
Het algoritme van Google is complex en houdt dus rekening met meer dan 200 verschillende rankingfactoren. Een van de belangrijkste taken van een zoekmachine is het kunnen ‘lezen’ van een webpagina, ook wel crawlen genoemd. Alles wat jij aan jouw website optimaliseert om het crawlen gemakkelijker te maken, wordt dus sterk gewaardeerd.
Google crawlers
Het algoritme van Google maakt gebruik van een crawler, die ook wel een spider wordt genoemd. Deze spider gaat naar alle websites op het internet en leest hun code. Hij zoekt naar dingen als titels, koppen, afbeeldingen en links. Zodra hij al deze informatie heeft gelezen, slaat hij die op in een gigantische database die de Google Index wordt genoemd.
Google Index
De Google Index is een database die alle informatie bevat die de crawler heeft gevonden. Wanneer iemand een zoekopdracht intypt in de Google zoekbalk, zoekt het algoritme in de index naar websites die overeenkomen met de zoekopdracht. Het algoritme rangschikt deze websites vervolgens op volgorde van relevantie en geeft ze weer in de zoekresultaten.

Beter gecrawld worden door Google?
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw website goed wordt gecrawld door het Google-algoritme. We geven hieronder drie tips:
Zorg voor een goed ontwerp en eenvoudige navigatie
Ten eerste moet je ervoor zorgen dat jouw website goed is ontworpen en dat je er gemakkelijk door kunt navigeren. Een zoekmachine heeft namelijk dezelfde belangen als de gebruiker die iets intikt in de zoekbalk. Als jouw website een slecht ontwerp heeft, dan verlaat de gebruiker jouw website binnen een handomdraai. De gebruiker komt dus weer terug op Google terecht. In dat opzicht heeft Google ‘gefaald’ in het voorschotelen van het juiste zoekresultaat en bestaat de kans dat dat een negatieve invloed heeft op jouw ranking
Houd je website up-to-date
Ten tweede moet je regelmatig nieuwe content aan jouw website toevoegen. Google’s kernactiviteit is het presenteren van relevante informatie voor een zoekopdracht. Net als met de dagelijkse actualiteit geldt vaak: hoe nieuwer het nieuws is, hoe relevanter dat nieuws is. Voor jouw website geldt hetzelfde!
Verkrijg relevante links naar jouw website
En ten derde moet je ervoor zorgen dat jouw website backlinks krijgt van andere websites met een hoge kwaliteit. Deze links gelden als een soort ‘stem’ voor jouw website. Andere websites gaan immers niet linken naar jouw website, als deze inhoudelijk slecht is. Het tegendeel is echter ook waar. Betere websites krijgen meer inkomende links. Google ziet backlinks als een teken van vertrouwen. Hoe meer kwalitatieve backlinks er naar jouw website verwijzen, hoe beter!
Wat zijn belangrijke Google ranking factoren?
Kwalitatieve inhoud is nog steeds een van de belangrijkste ranking factoren. Het algoritme van Google is ontworpen om de beste en meest relevante resultaten aan gebruikers te tonen. Als jouw website kwalitatief hoogwaardige, informatieve en trefwoordrijke inhoud heeft, is de kans groter dat deze hoger in de zoekresultaten komt te staan.
Laadsnelheid en mobiel-vriendelijkheid zijn ook belangrijke factoren voor de ranking. In de snelle wereld van vandaag, verwachten gebruikers dat websites snel laden. Als jouw website er te lang over doet om te laden, zullen gebruikers waarschijnlijk terug klikken naar de zoekresultaten en een andere website zoeken. Ook gebruiken steeds meer gebruikers hun mobiele apparaten om op het internet te zoeken. Als jouw website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, zal deze waarschijnlijk lager scoren in de zoekresultaten.
Verbeter de ranking van jouw website
Als je meer wilt weten of hulp nodig hebt om de ranking van jouw website te verbeteren, neem dan contact met ons op! Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van bedrijven bij het bereiken van hun SEO-doelstellingen. We vertellen je graag meer hoe we jouw zichtbaarheid kunnen verbeteren en hoe we meer relevant verkeer op jouw website kunnen krijgen!