Inhoudsopgave
Geschreven door: Niels Dirkse
Technische SEO is het proces van het technisch optimaliseren van een website voor de zoekmachines om zo hoger te ranken. Het is een onderdeel van SEO dat zich richt op de technische aspecten van een website. Denk aan zaken als de websitestructuur, eventuele indexatieproblemen, interne hyperlinks en prestaties op het vlak van mobiele- en websitesnelheid. In dit artikel vertellen we je er meer over!
Waarom is technische SEO zo belangrijk?
Technische SEO is belangrijk! Door te zorgen dat jouw website technisch helemaal in ode is en gebruiksvriendelijk is, verhoogt dit de zichtbaarheid van een website in de zoekmachines. Hier zijn nog eens 5 redenen waarom het zo belangrijk is:
1. Het helpt de zichtbaarheid van jouw website te verbeteren
Een van de belangrijkste doelen van technische SEO is natuurlijk het verbeteren van de vindbaarheid van een website. Dit kan worden gedaan door de crawlability en indexability van een website te verbeteren.
- Crawlability verwijst naar hoe gemakkelijk het is voor de spiders van zoekmachines om een website te crawlen en te indexeren;
- Indexeerbaarheid verwijst naar hoe goed een website geïndexeerd kan worden door de zoekmachine.
Wat is het verschil tussen crawlen en indexeren?
Allereerst vindt crawlen plaats, daarna pas het indexeren. Crawlen is wanneer search spiders content ontdekken en deze bekijken voor iedere URL die ze vinden. De indexatie gaat over het opslaan en organiseren van de content die tijdens het crawlen wordt gevonden.
2. Het verbetert de prestaties van jouw website
Een ander doel van technische SEO is het verbeteren van de prestaties van een website. Dit doe je door de code en structuur van je website te optimaliseren. Website prestaties zijn belangrijk omdat ze van invloed zijn op onder andere hoe lang het duurt voordat een pagina geladen is. Een snel ladende website komt hoger in de zoekresultaten. Zeg nu zelf, jij bent toch ook eerder geneigd een pagina te verlaten als deze langzaam laadt?
3. Het verhoogt de gebruikerservaring
Technische SEO heeft ook raakvlakken met de gebruikerservaring van bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld de navigatie en het ontwerp van je website verbeteren en zo de gebruikerservaring verhogen. Heeft jouw website een slechte gebruikerservaring? Dan is de kans klein dat iemand op jouw website blijft en converteert in een klant of cliënt.
4. Het helpt je de concurrentie voor te blijven
Als je je concurrentie voor wilt blijven, moet je ervoor zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Het kan namelijk zo maar zo zijn dat jouw concurrentie er niet actief mee bezig is. Dan kan technische SEO de doorslaggevende factor zijn om hoger te scoren! Hierdoor krijg je meer verkeer en bekendheid voor je bedrijf of merk.
5. Technische SEO is altijd in ontwikkeling
Technische SEO is altijd in ontwikkeling omdat de zoekmachines hun algoritmes blijven bijwerken. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technische SEO trends en veranderingen. Zo kun je zorgen dat je jouw website continu kunt aanpassen aan de nieuwste aanpassingen.
Wat vinden wij van technische SEO?
“Technische SEO is een onmisbaar aspect binnen zoekmachine optimalisatie. Het is natuurlijk van groot belang dat je jouw website inricht voor de bezoeker maar daarbij ook nadenkt over hoe de zoekmachine jouw website crawlt. Kunnen beide makkelijk door jouw website navigeren? Laadt de website snel? Zijn er geen 404’s? Dat zijn allemaal vragen je jezelf kunt stellen wanneer je naar jouw technische SEO gaat kijken.”
Conclusie
Technische SEO is dus een ontzettend belangrijk onderdeel van het optimaliseren van je website voor de zoekmachines. Door je te richten op de technische aspecten van je website, kun je de zichtbaarheid, prestaties en gebruikerservaring ervan verbeteren. Dit zijn slechts enkele redenen waarom technische SEO belangrijk is. Als je je concurrentie voor wilt blijven en meer verkeer en bekendheid wilt krijgen voor je bedrijf of merk, zorg er dan voor dat je je richt op technische SEO.
Geschreven door: Niels Dirkse