Inhoudsopgave

Geschreven door: Niels Dirkse

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente omleiding van de ene URL naar de andere. De 301 redirect vertelt zoekmachines dat een pagina permanent is verplaatst en dat ze hun indexen moeten bijwerken om de nieuwe paginalocatie weer te geven. Dit is een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO strategie, omdat je hiermee zorgt dat bezoekers van je website altijd naar de meest actuele inhoud op je site worden geleid.

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om je 301 redirects goed te beheren:

1. Redirects behouden je zoekmachine rankings

Wanneer je een pagina verplaatst naar een nieuwe URL, loop je het risico dat je de zoekmachine rankings verliest die de oude pagina heeft opgebouwd. Dat wil je natuurlijk niet! Een goed uitgevoerde 301 redirect behoudt die rankings en zorgt ervoor dat je bezoekers de pagina alsnog kunnen vinden, ook al is de URL veranderd.

2. Redirects helpen je problemen met dubbele inhoud te voorkomen

Als je meerdere versies van dezelfde pagina hebt, bijvoorbeeld: als je zowel www als niet-www versies van je homepage hebt. Dan kan dit leiden tot problemen met duplicate of dubbele content. Zoekmachines kunnen je site dan bestraffen voor dubbele content, wat je ranking in de zoekmachines kan schaden. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt dan een 301 redirect van de niet-voorkeursversie van de pagina naar de voorkeursversie instellen, dit helpt deze problemen te voorkomen.

3. Met redirects kun je je domeinnaam veranderen

Als je om wat voor reden dan ook je domeinnaam moet veranderen (bijvoorbeeld bij een rebranding), is een 301 redirect de beste manier om ervoor te zorgen dat je bezoekers naar de nieuwe domeinnaam worden geleid. Hierdoor wordt de verstoring van je bedrijf geminimaliseerd en blijven jouw rankings in de zoekmachines zoveel mogelijk behouden.

4. Redirects helpen je bij het samenvoegen van pagina’s met vergelijkbare inhoud

Als je meerdere pagina’s hebt met vergelijkbare inhoud, bijvoorbeeld: als je aparte pagina’s hebt voor “herenschoenen maat 43” en “herenschoenen maat 44”. Dan kan het samenvoegen van die pagina’s in een enkele pagina met een 301 redirect helpen je SEO  te verbeteren. Deze samengevoegde pagina scoort eerder hoog in de zoekresultaten, omdat hij als relevanter en autoritair wordt gezien dan twee afzonderlijke pagina’s met identieke content.

Wat vinden wij van 301 redirects?

Niels Dirkse: 301 redirects zijn een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO strategie. Ze helpen je onder meer om zoekmachine rankings te behouden, voorkomen problemen met duplicate content, kunnen je domeinnaam helpen te veranderen en voegen vergelijkbare pagina’s samen.

Conclusie

Met een 301 redirect kun je dus zorgen dat jouw doelgroep altijd bij de juiste pagina uitkomt. Hier wil je te alle tijde voor zorgen. Je wilt natuurlijk niet dat de bezoekers op jouw website afhaken omdat ze niet kunnen vinden wat ze zoeken en op een verkeerde pagina terechtkomen. 301 redirects zijn dus erg waardevol in het hele SEO proces en de gebruikersvriendelijkheid van jouw website. Dus als je de volgende keer aan een SEO-project werkt, zorg er dan voor dat je goed nadenkt over hoe je met je 301-omleidingen omgaat!

Geschreven door: Niels Dirkse

Categorieën: Kennisbank
Delen: