Inhoudsopgave

Geschreven door: Niels Dirkse

Ontdek de kracht van sitelinks voor je SEO-strategie

Heb je ooit gehoord van sitelinks en vraag je je af wat ze zijn en hoe je ze kunt gebruiken? Je bent niet de enige. Veel marketeers weten dat sitelinks belangrijk zijn, maar hebben geen idee waar te beginnen en hoe je ze kunt beïnvloeden voor je eigen SEO. Laten we dat veranderen.

Wat zijn sitelinks?

Stel je voor dat iemand je bedrijfsnaam googelt. Het eerste resultaat is jouw website, maar daaronder zie je extra links naar belangrijke pagina’s zoals “Onze diensten,” “Over ons,” of “Contact.” Dat zijn sitelinks. Ze helpen gebruikers om snel te vinden wat ze zoeken zonder door je hele site te moeten navigeren. Ze helpen je gebruikers snel te vinden wat ze nodig hebben zonder door je hele site te moeten zoeken.

Waarom zijn SEO sitelinks belangrijk?

De tijden dat je 10 blauwe linkjes onder elkaar gepresenteerd kreeg als zoekresultaat, liggen achter ons. De zoekresultatenpagina is de laatste jaren steeds meer aan het veranderen. Sitelinks komen vaak voor en zijn om verschillende redenen belangrijk voor websites:

 1. Meer zichtbaarheid:
  Sitelinks geven je meer ruimte op de zoekresultatenpagina. Dat betekent dat je opvalt tussen de andere resultaten. Meer ruimte, meer zichtbaarheid, meer klikken. Simpel, toch?
 2. Betere gebruikerservaring:
  Sitelinks brengen bezoekers direct naar de belangrijkste pagina’s van je site. Minder klikken, meer tevreden bezoekers. En tevreden bezoekers worden klanten.
 3. Hogere click-through tate (CTR):
  Meer zichtbaarheid en een betere gebruikerservaring leiden tot meer klikken. En dat betekent meer bezoekers op je site. En meer bezoekers betekenen meer potentiële klanten. Win-win!

Hoe krijg je invloed op je eigen sitelinks?

Google bepaalt automatisch of je site sitelinks krijgt. Maar er zijn een paar best practices die je kunt toepassen om de kans te vergroten dat je ze naar je hand zet.

 1. Informatieve en relevante paginatitels en tussenkoppen:
  Zorg ervoor dat je paginatitels en koppen duidelijk en relevant zijn. Ze moeten precies vertellen waar de pagina over gaat. Geen vage teksten, maar to the point.
 2. Logische sitestructuur en logische interne hyperlinks:
  Maak je site makkelijk te navigeren. Link naar je belangrijkste pagina’s vanuit andere relevante pagina’s. Google moet je site kunnen “lezen” en begrijpen welke pagina’s het belangrijkst zijn. Een goede interne linkstructuur is als een wegennet dat naar alle belangrijke steden leidt.
 3. Relevante en beknopte anchor-tekst:
  Zorg ervoor dat de tekst van je interne links duidelijk en relevant is. Geen vage teksten zoals “klik hier,” maar bijvoorbeeld “lees meer het laten maken van een custom GPT.” Maak het duidelijk wat je gebruikers kunnen verwachten.
 4. Vermijd herhalende content:
  Herhaal niet steeds dezelfde dingen op verschillende pagina’s. Zorg voor unieke en relevante content. Dit zien we vooral terug als je gebruik maakt van een CMS met herhalende contentblokken.

Veelgemaakte SEO fouten en het gevolg op Google sitelinks

De volgende onderdelen zien we vaak terugkomen bij website-eigenaren of marketeers die problemen hebben met onjuiste sitelinks:

 1. Slechte sitestructuur:
  Als je site een rommeltje is, kunnen gebruikers (en Google) het moeilijk vinden wat ze zoeken. Zorg voor een duidelijke en logische structuur.
 2. Onnauwkeurige of irrelevante paginatitels:
  Titels moeten duidelijk maken waar de pagina over gaat. Vermijd vage of misleidende titels. Een goede titel is als een uithangbord – je ziet meteen wat er te vinden is.
 3. Gebrek aan interne links: Zonder interne links is het moeilijk voor Google om de belangrijkste pagina’s te identificeren. Link dus slim binnen je eigen site.

Conclusie

Sitelinks kunnen een groot verschil maken voor je SEO-strategie. Door een paar eenvoudige stappen te volgen, kun je de kans vergroten dat je site sitelinks krijgt en zo je online zichtbaarheid verbeteren. Bij Nice to Lead You helpen we je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen je SEO naar een hoger niveau te tillen.

Geschreven door: Niels Dirkse

Categorieën: SEO
Delen: