Inhoudsopgave

Geschreven door: Niels Dirkse

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van SEO (zoekmachine optimalisatie) en kunnen helpen de ranking van jouw website in zoekmachines te verbeteren. We gaan je uitleggen wat SEO backlinks zijn en hoe ze kunnen werken voor zoekmachine optimalisatie doeleinden. We bespreken ook hoeveel backlinks je nodig hebt en geven enkele tips voor het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit.

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link van de ene website naar de andere.

Het principe is vrij simpel. SEO backlinks zijn belangrijk omdat ze als het ware stemmen of aanbevelingen zijn voor jouw website. Hoe meer backlinks je hebt, hoe populairder jouw site wordt, en hoe hoger hij scoort in de resultatenpagina’s van zoekmachines. Mits dit goede links zijn natuurlijk!

Je kunt backlinks zien als een soort reviews. Hoe meer goede reviews je hebt, hoe beter dat is!

Soorten backlinks

Backlinks zijn in verschillende categorieën te verdelen. Zonder in te gaan op allerlei sub-verdelingen, zijn er twee soorten backlinks te onderscheiden:

  1. Do follow links
  2. No follow links.

Do follow backlinks

Do follow backlinks zijn het meest waardevol omdat ze SEO waarde of “link juice” doorgeven. Dit type links helpt jouw site hoger te scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines.

Wanneer een andere website naar jouw website linkt met een do follow link, is het dus alsof ze instaan voor jouw site en zoekmachines vertellen dat het een kwaliteitssite is die de moeite waard is om te bezoeken.

No follow backlinks

No follow backlinks zijn niet zo waardevol als do follow backlinks omdat ze geen SEO waarde doorgeven. No follow links kunnen echter nog steeds nuttig zijn voor jouw site. Je kunt immers nog steeds verkeer van andere websites aantrekken. Echter kent Google de linkwaarde dus niet toe!

No-follow links komen minder vaak voor dan do-follow links. Je moet namelijk specifiek aangeven als een link ‘no-follow’ is via het HTML-element <rel=”nofollow”>.

Hoe werken backlinks voor SEO?

Backlinks werken voor SEO door het verhogen van de populariteit en autoriteit van jouw website. Backlinks zijn als stemmen. Hoe meer “stemmen” en dus backlinks een website heeft, hoe populairder deze is in de ogen van Google. Er zijn natuurlijk nog andere factoren waar Google rekening mee houdt bij het rangschikken van websites. Maar backlinks zijn nog steeds een belangrijk deel van de puzzel.

Hoeveel backlinks heb ik nodig?

Er is geen magisch aantal backlinks dat je nodig hebt voor SEO. Echter, meer backlinks leidt over het algemeen tot betere SEO-resultaten. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat deze backlinks van kwalitatieve websites komen en dat de links relevant zijn. Met dat laatste bedoelen we: jouw fusie-en overnamekantoor heeft bijvoorbeeld meer aan hyperlinks van accountskantoren, dan van de bloemist op de hoek!

Tips voor het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit

Om de meeste SEO-voordelen uit jouw backlinks te halen, is het belangrijk om te focussen op kwaliteit boven kwantiteit. Hier zijn enkele tips voor het verwerven van backlinks van hoge kwaliteit:

  • Link zelf alleen naar relevante en hoogwaardige websites;
  • Verkrijg links van websites in jouw niche;
  • Gebruik anchor-tekst die relevante zoekwoorden bevatten;
  • Gebruik natuurlijke linkbuilding tactieken, dus geen Black Hat SEO tactieken;
  • Creëer overtuigende en deelbare content (link bait);
  • Benader influencers en vraag om links;
  • Bouw relaties op met andere bedrijven en website-eigenaren.

Wil je meer weten over backlinks en SEO?

Als je deze tips volgt, zou je in staat moeten zijn om backlinks van hoge kwaliteit te verwerven die helpen om de SEO van je website te verbeteren. Heb je nog vragen over backlinks of SEO? Laat het ons weten! Als SEO-bureau kunnen wij je namelijk helpen om hoger in de zoekmachines te komen.

Geschreven door: Niels Dirkse

Categorieën: Kennisbank
Delen: