Wat is een content kalender en wat is het nut voor SEO?

Geschreven door:
Niels Dirkse
Categorie:

Schrijf je blogs voor jouw website? Dan is het gebruiken van een content kalender hartstikke handig. Ook voor SEO-doeleinden is het van grote toegevoegde waarde. Met een planning zorg je namelijk voor overzicht en weet je zeker dat je regelmatig kwalitatieve content deelt. Ook dit stuk content heeft ooit op onze kalender gestaan! In deze blog vertellen we wat een content kalender precies is, wat de voordelen zijn van het gebruik voor SEO en we geven enkele tips voor het maken van een planning. Lees snel verder!

Wat is een content kalender?

Een content kalender is een overzicht dat je helpt je content georganiseerd te plannen en te publiceren. In zo’n kalender vermeld je wat, wanneer, waar, hoe en wie de content schrijft en publiceert.

Zo kun je in één oogopslag zien wat je wanneer te doen staat. Handig!

Content kalender template

Hieronder tref je een voorbeeld hoe jouw content kalender eruit kan komen te zien. Je kunt de kolommen natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen.

Weeknummer Wat Waar Onderwerp Status Wie?
1 Blog Website Wat is een content kalender en wat is het nu van SEO? Gepubliceerd Niels
2 Blog LinkedIn Schaadt duplicate content jouw SEO? Klaar voor feedback Celine
3 Blog Website Veelvoorkomende SEO-mythes Te schrijven Celine

Waarom zou je een kalender gebruiken?

Je kunt je voorstellen dat het dus heel handig is om een content kalender te gebruiken. Maar wat zijn dan precies de voordelen? Dit zijn de belangrijkste:

Het helpt je regelmatig content van hoge kwaliteit te publiceren

Door je voor te bereiden, kun je zorgen dat je onderwerpen kiest die echt van toegevoegde waar gaan zijn voor jouw website en doelgroep.

Het zorgt dat je georganiseerd blijft

Een planning helpt bij het bijhouden van deadlines en zorgt dat je alles op tijd schrijft en publiceert. Dit is ook heel handig wanneer je meerdere mensen in je SEO-team hebt werken, zo is iedereen altijd op de hoogte van de stand van zaken.

Het kan je helpen bij het bedenken van nieuwe onderwerpen

Als je een moment inplant om de content voor de komende maand te plannen, krijg je vaak goede ideeën en kun je geïnspireerd raken om nieuwe onderwerpen te bedenken.

Wat heeft het voor effect op je SEO?

Google vindt het enorm belangrijk dat er regelmatig nieuwe en vooral ook relevante content op je website wordt geplaatst. Een content kalender zorgt daar dus precies voor. Bovendien voorkomt het dat je op het laatste moment nog onderwerpen moet verzinnen waardoor je misschien geen goede content kunt publiceren of het public